ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας είναι η βάση για την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Μέσα στην οικογένεια και μέσα στην κοινωνική ομάδα (παρέα, σχολείο, γειτονιά), το παιδί εκδηλώνει την επικοινωνιακή του ανάγκη, αναπτύσσει κοινά σημεία αναφοράς και διευρύνει σιγά - σιγά τις γλωσσικές του δεξιότητες. H διαδρομή αυτή οδηγεί το παιδί από το στάδιο της προλεκτικής επικοινωνίας στην κατάκτηση της γλώσσας.

Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς διακρίνουν επιβράδυνση της γλωσσικής εξέλιξης; Οι λέξεις ή οι προτάσεις δε γίνονται κατανοητές ή δε χρησιμοποιούνται ανάλογα με την αντίστοιχη ηλικία του παιδιού; Και ξεκινούν οι ερωτήσεις:

 «Το παιδί μου δεν μιλάει ενώ τα παιδιά της ηλικίας του λένε ολόκληρες προτάσεις…»

«Βγάζει κραυγές όταν θέλει κάτι..»

«Μερικές φορές σκέφτομαι ότι είναι μικρό.. θα μεγαλώσει και θα μιλήσει..»

«Κάποιος μου είπε για λογοθεραπεία, αλλά χρειάζεται;»

«Μήπως έχει κάποιο σύνδρομο..;»

«Το παιδί μου είναι τόσο έξυπνο αλλά λέει μόνο 10 λέξεις..»

«Τι να κάνω;»

Ζητηστε τη γνωμη ενος λογοθεραπευτη.

Αν η κατάσταση αυτή σας ανησυχεί πραγματικά, επιβάλλεται να ζητήσετε τη γνώμη ενός λογοθεραπευτή. Είναι προτιμότερο να πάρετε επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παρά να αφήσετε οποιαδήποτε δυσκολία χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Είναι επιβεβαιωμένο από παγκόσμιες έρευνες ότι η έγκαιρη παρέμβαση φέρνει πιο εύκολη αποκατάσταση.!

 

Child_picturehtrΠως να το βοηθησω;

Να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλει να πει. Αυτός ο τρόπος θα το βοηθήσει σταδιακά να αναγνωρίζει λέξεις που θέλει να πει με τους σωστούς ήχους και κατά συνέπεια,με τις σωστές λέξεις.

Να είσαστε υπομονετικοί. Αν επαναλαμβάνει συνέχεια τις ίδιες λέξεις χωρίς να μπορείτε να καταλάβετε, μην τα παρατάτε. Βοηθήστε το να πει τις σωστές λέξεις αφού προσπαθήσετε να μαντέψετε τι εννοεί.

Δώστε του επιλογές. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει και με την πρώτη επανάληψη δεν το καταλάβατε ακόμη, δώστε στο παιδί δύο επιλογές, σύμφωνα με τα όσα έχετε την υποψία ότι μπορεί να θέλει να σας πει (π.χ. Θέλεις μια μπανάνα ή ένα μήλο;). Έτσι θα του είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει αυτό που θέλει χωρίς να πρέπει να το πει από μόνο του. Αν μάλιστα του δώσετε και άλλα στοιχεία μαζί με τη λεκτική επιλογή, π.χ. να δείξετε, το παιδί θα βοηθηθεί ακόμα περισσότερο.

Κάντε διάλογο. Διαλέξτε μια στιγμή ή μια μέρα που θα είναι χαρούμενο (όταν παίζει, όταν το κάνετε μπάνιο, όταν πάτε βόλτα...) και κάντε συζήτηση.  Περιγράψτε του ότι κάνετε, χρησιμοποιήστε εύκολες ερωτήσεις, δώστε του επιλογές και το παιδί σας θα μπει στη διαδικασία να μιλήσει μαζί σας.

Η στάση των γονιών κρίνεται καθοριστική και στον τομέα αυτό, όπως άλλωστε και σε οποιονδήποτε άλλον τομέα αφορά την ανάπτυξη των παιδιών τους. Γι’ αυτό, μη χάνετε ευκαιρία να συζητάτε μαζί τους… η επικοινωνία είναι το καλύτερο ερέθισμα!

Επιμέλεια Άρθρου: Ευγενία Στεφανάκη, SLP, OM, λογοπαθολόγος - λογοθεραπεύτρια.

Comments are closed.

Copyrights-ALLforSpeechEvgeniaStefanaki