Το παιδι μου δεν μιλαει… τι να κανω;

Όταν θα αφήσετε το παιδί σας να καθοδηγήσει την επικοινωνία και θα χρησιμοποιείτε  τις παρακάτω στρατηγικές επικοινωνίας, το λεξιλόγιο του παιδιού σας θα αυξηθεί δραματικά!

Αφηστε το παιδι σας να καθοδηγησει την επικοινωνια

Για να αφήσετε το παιδί σας να οδηγήσει την επικοινωνία να θυμάστε πάντα τη στρατηγική  ΠΠΑ (Τα πρώτα γράμματα των τριών παρακάτω σημαντικών λέξεων):

          Παρατηρω..Περιμενω..Ακουω

Το ΠΠΑ είναι μια σημαντική στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιείτε με το παιδί σας σε όλη την αλληλεπίδραση. Όταν κάνετε τη στρατηγική ΠΠΑ, δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να ξεκινήσει μια αλληλεπίδραση και να ανοίξουν ευκαιρίες επικοινωνίας. Μπορεί ακόμη να ανακαλύψετε ότι το παιδί σας επικοινωνεί περισσότερο από ότι νομίζετε.


Παρατηρω

Μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι έχει στο μυαλό του παιδιού. Παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος, τις ενέργειες, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του,  θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι έχει στο μυαλό του. Με συντονισμό σε αυτά τα μηνύματα, μπορείτε να μάθετε πολλά για αυτό που το ενδιαφέρει και τι θέλει να σας πει. Παρατηρήστε που κοιτάζει, ανακαλύψτε τι τράβηξε το ενδιαφέρον του και ξεκινήστε την αλληλεπίδραση.

π.χ Η μαμά προσπαθούσε να πει στη κόρη της να κοιτάξει στο καθρέφτη, αλλά μετά παρατήρησε ότι η κόρη της είχε την προσοχή της στα πόδια της. Τώρα, μπορούν να συζητήσουν για τα πόδια της, τις κάλτσες της κτλ. 

 


Περιμενω

Η αναμονή είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Σας δίνει το χρόνο να παρατηρήσετε τι ενδιαφέρει το παιδί σας. Ακόμη πιο σημαντικό, δίνει στο παιδί σας χρόνο να ξεκινήσει να αλληλεπιδράσει ή να απαντήσει σε αυτά που έχετε πει ή κάνει. Το περιμένω σημαίνει τρία πράγματα: σταματήστε να μιλάτε, ωθήστε προς τα εμπρός και κοιτάξτε το παιδί σας. Η αναμονή σας θα στείλει το μήνυμα στο παιδί να απαντήσει ή, ακόμα καλύτερα, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επικοινωνία.

 Mετρήστε αργά έως το 10 σιωπηλά.  Αρχικά, δεν έχετε συνηθίσει αυτή τη σιωπή αλλά μπορεί ούτε και το παιδί σας. Αλλά να είστε υπομονετικοί και μην βιαστείτε να πείτε κάτι. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επικοινωνήσει μαζί σας. Εάν το παιδί σας πηγαίνει από μια δραστηριότητα σε μια άλλη, περιμένετε πάλι. Δώστε μια ευκαιρία να συμμετέχει στη νέα δραστηριότητα και δώστε ακόμα περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσετε μια αλληλεπίδραση.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την αναμονή είναι να δώσετε στο παιδί αρκετό χρόνο ώστε να καταλάβει ότι περιμένετε ένα μήνυμα - οποιοδήποτε μήνυμα. Δεν έχει σημασία αν το στέλνει με ήχους, λόγια ή χειρονομίες. Οτιδήποτε κάνει ή λέει το παιδί σας για να κάνει τις ανάγκες του ή τα συμφέροντα που γνωρίζετε είναι ένα μήνυμα.

 π.χ. Χτυπάει το κουδούνι. Ο μπαμπάς αντί να ανοίξει τη πόρτα ή να ρωτήσει ποιος είναι, Περιμένει: σταματάει να μιλάει, κάνει ώθηση προς τα εμπρός και κοιτάζει το παιδί. Έτσι, δίνει την ευκαιρία στο παιδί να ξεκινήσει την επικοινωνία.


Ακουω

Ακούστε προσεκτικά όλα τα λόγια του παιδιού σας αλλά και τους ήχους. Προσέξτε να μην τον διακόψετε, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε τι λέει. Όταν ακούτε το μήνυμα του παιδιού σας, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό που λέει είναι σημαντικό για εσάς. Αυτό βοηθά να φτιάξετε την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμησή μεταξύ σας. Μετά, απαντήστε σε αυτό που λέει χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες στρατηγικές επικοινωνίας.

π.χ. Το κοριτσάκι λέει τιτι και η μαμά απαντάει τιτι έλα.. γάτα έλα..

 

Περισσοτερες Στρατηγικες Επικοινωνιας

 • Ποιοτικη Περιγραφη

Μιλήστε για το τι κάνετε, τι βλέπετε, τι τρώτε, τι αγγίζετε ή τι σκέπτεστε όταν το παιδί σας είναι παρόν. Προσοχή, θα το κάνετε αυτό όταν έχει την προσοχή σας και σας κοιτάζει. π.χ. Θα βάλω το ποτήρι πάνω στο τραπέζι, Θα βάλω νερό μέσα στο ποτήρι"

 • Παραλληλη συζητηση

Μιλήστε για το τι κάνει το παιδί σας παράλληλα, π.χ. Αν το παιδί σας παίζει με τις μπάλες: Ουάου, ένα, δύο, τρία, πάμε.

 • Ακολουθηστε το ενδιαφερον του παιδιου σας

Συζητήστε για το τι θέλει να μιλήσει το παιδί σας. π.χ.Εάν το παιδί σας αγγίζει τα μαλλιά μιας κούκλας, μιλήστε για τα μαλλιά, αν κοιτάζει το σκυλί, μιλήστε για το σκυλί.

 • Καντε λιγες ερωτησεις, κανονας 3:1

Μην κατακλύζεται το παιδί σας με πάρα πολλές ερωτήσεις. Ισορροπήστε τις ερωτήσεις με σχόλια, συνήθως 3 σχόλια και 1 ερώτηση. π.χ. Τι ωραίο παπί! Μεγάλο Παπί! πα-πα-πα κάνει το παπί. Τι είναι αυτό; και περιμένετε να σας απαντήσει.

 • παυση σε αναμονη

Περιμένετε πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα για να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να απαντήσει σε αυτό που έχετε ζητήσει ή είπατε. Δείξτε ότι εσείς περιμένετε.

 • συμπληρωνω  τη προταση

Δοκιμάστε να πείτε τη πρόταση με το να δείχνετε το αντικείμενο και μετά να τον αφήσετε να συμπληρώσει τη πρόταση δείχνοντας του το ίδιο αντικείμενο. π.χ. Να το παντελόνι. Βάλε το_______ . Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε φωνητική βοήθεια όπως: Εδώ είναι το παντελόνι. Βάλε το πα______.

 • επιλογες

Δώστε επιλογές. Έτσι, ασκείται έμμεση πίεση στο μικρό παιδί, παρουσιάζοντάς του μια συγκεκριμένη επιλογή. π.χ. Θέλεις μήλο ή μπανάνα;

 • παραλειψτε ενα σημαντικο βημα 

Ξεχάστε κάτι ουσιαστικό ή παραλείψτε ένα σημαντικό βήμα σε μια ρουτίνα για να αναγκαστεί να ζητήσει αυτό που θέλει. Π.χ. Δώστε του το πιάτο χωρίς το φαγητό μέσα, δώστε του το φαγητό χωρίς το κουτάλι, πηρούνι.

 • χειρονομιες, παντομιμα, ηχοι 

Χρησιμοποιήστε μαζί με τις λέξεις χειρονομίες, παντομίμα, ήχους για να είναι πιο κατανοητή ή διασκεδαστική η επικοινωνία σας. π,χ. κάθε φορά που φεύγετε από ένα χώρο λέτε τη λέξη ¨πάμε¨ με μια χειρονομία. Μετά από λίγες μέρες κάντε μόνο τη χειρονομία και περιμένετε να πει πάμε.

 • δημιουργηστε ενα σεναριο 

Δημιουργήστε ένα σενάριο έτσι ώστε το παιδί να ζητήσει βοήθεια. π.χ. Δώστε του ένα κουτί ή μια τσάντα που ξέρετε ότι δεν μπορεί να ανοίξει και περιμένετε να ζητήσει βοήθεια.

 • επεκτεινετε το λεξιλογιο του +1 λέξη 

Σχολιάστε αυτά που λέει το παιδί με επιπλέον λέξεις. π.χ. αν παίζετε με μπάλα και σας λέει μπάλα, μία μπάλα, πέτα μπάλα κτλπ.

 • διαβαστε παραμυθια και τραγουδηστε τραγουδια

Διαβάστε παραμύθια αλλά προσπαθήστε να έχετε αλληλεπίδραση. Τραγουδήστε τραγούδια και σταματήστε τη μουσική για να επαναλάβει τη τελευταία συλλαβή ή λέξη.

Ζητηστε τη γνωμη ενος λογοθεραπευτη.

Αν η κατάσταση αυτή σας ανησυχεί πραγματικά, επιβάλλεται να ζητήσετε τη γνώμη ενός λογοθεραπευτή. Είναι προτιμότερο να πάρετε επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παρά να αφήσετε οποιαδήποτε δυσκολία χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Είναι επιβεβαιωμένο από παγκόσμιες έρευνες ότι η έγκαιρη παρέμβαση φέρνει πιο εύκολη αποκατάσταση.!

Διαβαστε ακομα:

 

 

Evgenia Stefanaki, SLP, OM, has the private practice "All for Speech Center" in Nicosia, Cyprus. She is a nationally certified and licensed Speech & Language Pathologist with specialization in childhood apraxia of speech and orofacial myofunctional therapy. She writes on the blog about speech & language disorders and orofacial disorders.

 

If you want to share this article, click the buttons!

Comments are closed.

Copyrights-ALLforSpeechEvgeniaStefanaki