TI EINAI ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Η απραξία είναι μια κινητική διαταραχή της ομιλίας που δυσκολεύει την ικανότητα του ατόμου να παράγει σωστά λέξεις και προτάσεις. Για την ακρίβεια η απραξία είναι μια διαταραχή της ικανότητας του ατόμου να παράγει εκούσιες διαδοχικές κινήσεις των οργάνων της ομιλίας, όπως κινήσεις της γλώσσας, των χειλιών, της κάτω γνάθου κ. α. Χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής είναι οι κινήσεις αναζήτησης των αρθρωτών του σωστού τόπου και τρόπου άρθρωσης, αργός ρυθμός ομιλίας, μη σταθερά λάθη και δυσκολία στην εκκίνηση της φράσης. 

Η απραξία είναι πρόβλημα ρύθμισης, δηλαδή διαδοχής, επιλογής και οργάνωσης των κινήσεων της  ομιλίας. 

Τα παιδιά με απραξία, ωστόσο, κατανοούν τη γλώσσα και την ομιλία. Τα άτομα με απραξία γνωρίζουν τι θέλουν να πουν. Οι λέξεις  είναι στο μυαλό τους, αλλά συχνά δεν είναι σε θέση να παράγουν τις λέξεις που θέλουν να εκφραστούν ή μπορεί να τις παράγουν λανθασμένα. Πολλά παιδιά με απραξία βιώνουν μια μεγάλη αίσθηση αποτυχίας και απογοήτευσης στις προσπάθειές τους να επικοινωνούν. Κάθε παιδί με απραξία είναι ένα μοναδικό άτομο με το δικό του σύνολο ικανοτήτων, αναγκών και προκλήσεων. Τα παιδιά με απραξία χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας  για ένα θετικό περιβάλλον επικοινωνίας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αύξηση της έκθεσης σε γλωσσικό περιβάλλον ΔΕΝ επαρκεί για την επίτευξη ομιλίας σε παιδιά με απραξία του λόγου. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς παιδιών με απραξία προσπαθούν να μιλούν, να διαβάζουν και να τραγουδούν συχνότερα αλλά αυτά δεν θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του προγραμματισμού των κινητικών δεξιοτήτων του λόγου. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να ρίχνουν το φταίξιμο  στον εαυτό τους για τη δυσκολία που έχει το παιδί τους για την ανάπτυξη του λόγου.

Η  κατάλληλη θεραπεία από ένα καταρτισμένο λογοθεραπευτή είναι κρίσιμη για αυτά τα παιδιά.

Οι  λογοθεραπευτές  πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες στρατηγικές βασισμένες στις αρχές της κινητικής μάθησης για να αυξήσουν την αξιοπιστία και την ευελιξία του συστήματος σχεδιασμού του κινητικού λόγου του παιδιού.

Είναι επίσης κρίσιμο το γεγονός ότι οι λογοθεραπευτές  πρέπει να χρησιμοποιούν πολυαισθητηριακές μεθόδους για να υποστηρίξουν τον σχεδιασμό  κινητικών δεξιοτήτων του λόγου. Οι τύποι υποδείξεων που χρησιμοποιούνται από καταρτισμένους λογοθεραπευτές περιλαμβάνουν οπτικά, λεκτικά, απτικά, κιναισθητικά και σημασιολογικά ερεθίσματα.

-Ήχοι  συνδυασμένοι με εικόνες είναι παραδείγματα οπτικών ενδείξεων.

-Η παραγωγή μόνο του πρώτου ήχου μιας λέξης-στόχου είναι ένα παράδειγμα μιας λεκτικής αναφοράς.

-Η θεραπεία PROMPT είναι ένα παράδειγμα μιας κιναισθητικής προσέγγισης.

-Χτυπώντας τον αριθμό των συλλαβών σε μια λέξη είναι ένα παράδειγμα ενός δείγματος κιναισθησίας.

-Η συμπλήρωση φράσεων είναι ένα παράδειγμα σημασιολογικής βοήθειας.

Μερικες  ιδεες για την ενισχυση της επικοινωνιας  ενός παιδιου με απραξια

  • Να έχετε συχνή επικοινωνία με το λογοθεραπεύτη του παιδιού σας για το λεξιλόγιο που έχει κατακτήσει.
  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα επικοινωνιακό περιβάλλον χωρίς εντάσεις και με ενδιαφέρον.
  • Ενθαρρύνετε το να μιλήσει. Επιβραβεύστε την κάθε προσπάθειά του και μην δείχνετε καμία απογοήτευση στο πρόσωπό σας αν δεν τα καταφέρνει. 
  • Να είστε υπομονετικοί. Μερικές φορές ο γρήγορος ρυθμός των άλλων μπορεί να το αφήσει  έξω από την εμπειρία, αν και μπορεί να είναι σε θέση να επικοινωνήσει εάν οι άλλοι προσφέρουν λίγο περισσότερο χρόνο και υπομονή.
  • Προσπαθήστε να δίνετε μικρές εντολές.  Επίσης, είναι σημαντικό να κοιτάζει το πρόσωπό σας όταν του δίνετε την εντολή. 
  • Μία σημαντική βοήθεια που μπορεί να του δώσετε για να παράγει  λέξεις και φράσεις είναι να κοιτάζει το στόμα σας για να σας μιμηθεί. 
  • Πολλές φορές  προσπαθεί να επικοινωνήσει με άλλους τρόπους, όπως να κάνει κινήσεις, να δείχνει, κ.α. Όταν γίνετε αυτό δώστε του χρόνο και βοηθήστε το να παράγει μικρές  λέξεις/ φράσεις ανάλογες του επικοινωνιακού περιβάλλοντος. 

Διαβαστε ακομα:

 

 

Evgenia Stefanaki, SLP, OM, has the private practice "All for Speech Center" in Nicosia, Cyprus. She is a nationally certified and licensed Speech & Language Pathologist with specialization in childhood apraxia of speech and orofacial myofunctional therapy. She writes on the blog about speech & language disorders and orofacial disorders.

 

If you want to share this article, click the buttons!

Comments are closed.