ποτε χρειαζεται το παιδι μου θεραπεια για τη φωνη του

Πως αναπτυσσονται τα προβληματα φωνης στα παιδια;

Τα παιδιά μας στην καθημερινότητά τους τρέχουν, χοροπηδούν και κυρίως φωνάζουν !
Οι κραυγές, τα ουρλιαχτά στο σχολείο, στο πάρκο, στις γιορτές, η δυνατή φωνή που χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή των συνομηλίκων τους, αλλά και των μεγάλων, αποτελούν αιτίες κακομεταχείρισης της φωνής των παιδιών. Επίσης, όταν μιμούνται αστείους ήχους ή φωνές από χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων ή όταν μιλάνε γρήγορα προσπαθώντας να πουν μια μεγάλη πρόταση, μην παίρνοντας τις σωστές αναπνοές, δημιουργούν μεγάλη ένταση στην περιοχή του λαιμού. Επιπρόσθετα, όταν μερικά παιδιά βήχουν και καθαρίζουν τον λαιμό τους συνέχεια από κακή συνήθεια δημιουργείται καταπόνηση στον λαιμό τους.


Ποιες ειναι οι συχνοτερες
 διαταραχες φωνης στα παιδια;

■Λαρυγγίτιδα (χρόνια ή οξεία), ως αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης της φωνής, από βακτηριακή ή ιογενή μόλυνση, από ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς, όπως εισπνεόμενα χημικά, ή, τέλος, από παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου στον λαιμό (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Η φωνή ακούγεται ρηχή και βραχνή.

■ Κομβία των φωνητικών χορδών: Μικρά καλοήθη ογκίδια που μοιάζουν με κάλους, συνήθως ανά ζεύγη, ένα σε κάθε φωνητική χορδή. Σχηματίζονται στην περιοχή όπου οι φωνητικές χορδές δέχονται τη μεγαλύτερη τριβή καθώς δονούνται για να παραχθεί η ομιλία. Αυτή η συνεχής υπερτριβή δημιουργεί το πρόβλημα έτσι όπως ακριβώς συμβαίνει και στα πόδια που υποφέρουν από στενά παπούτσια. Χαρακτηρίζεται από βραχνάδα, χαμηλού τόνου φωνή και ελαφρά ρηχή.

■ Πολύποδας των φωνητικών χορδών: Καλόηθες ογκίδιο, παρόμοιο με τα κομβία, αλλά πιο μαλακό και πιο μεγάλο. Εμφανίζεται συνήθως μόνο στη μια φωνητική χορδή.
Υπάρχουν και πιο σπάνιες διαταραχές, όπως είναι τα έλκη εξ επαφής. Συμβαίνουν σε παιδιά (αλλά και ενήλικες) που ασκούν μεγάλη πίεση στις φωνητικές χορδές τους όταν μιλάνε. Αυτή η αυξημένη τριβή δημιουργεί έλκη εξ επαφής. Συναντώνται επίσης σε άτομα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα παιδιά με τέτοιου τύπου διαταραχές συχνά παραπονιούνται ότι η φωνή τους κουράζεται εύκολα καθώς πονά ο λαιμός τους, ειδικά κατά την ομιλία.

■ Θηλώματα του λάρυγγα: Πολλαπλές καλοήθεις διογκώσεις του βλεννογόνου που οφείλονται σε ιούς. Αφαιρούνται χειρουργικά και έχουν μεγάλα ποσοστά υποτροπιασμών.

■ Εντονη βραχνάδα λόγω ανάπτυξης του λάρυγγα στην προεφηβεία.

Ποιες ειναι οι ενδειξεις διαταραχων της φωνης;

■ Δυσφωνία, όπου η φωνή ακούγεται υπερβολικά ρηχή, βραχνή και τραχεία.
■ Περιοδική απώλεια της φωνής (αφωνία), που μπορεί να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, ιδίως το πρωί ή στο τέλος της ημέρας, ή μετά από αθλητικές δραστηριότητες.
■ «Σπασίματα» της φωνής, που είναι στιγμιαίες διακοπές της φωνής όταν μιλά ή τραγουδά, σαν παύσεις λίγων δευτερολέπτων. 
■ «Σπασίματα» του τόνου της φωνής, δηλαδή γρήγορες και απότομες αλλαγές του τόνου, συνήθως από μια χαμηλή σε μια υψηλή νότα.
■ Υπερβολικά δυνατή φωνή.
■ Αδυναμία να διατηρήσει μια νότα όταν τραγουδά γιατί η φωνή τρέμει ή σταματά.
■ Αίσθημα κόμπου στον λαιμό.
■ Γενικά εξασθενημένη φωνή - καταβάλλει προσπάθεια για να μιλήσει.

Τι πρεπει να κανω για το παιδι μου;

Αν…

Ο  ωτορινολαρυγγολόγοs σας σύστησε θεραπεία για την φωνή του παιδιού σας,

Η φωνή του παιδιού σας έχει κάποιες από τις παραπάνω ενδείξεις,

Θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα, την ένταση ή την αντοχή της φωνής του παιδιού σας,

Θέλετε να προστατεύσετε τη φωνή του παιδιού σας γιατί νιώθετε ότι πιέζετε συνεχώς,

Τοτε…

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ), ο οποίος θα διαγνώσει αν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στη συνέχεια, αν χρειάζεται,  το παιδί θα πρέπει να παραπεμφθεί σε λογοθεραπευτή, δηλαδή τον ειδικό επιστήμονα που είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών λόγου, φωνής και ομιλίας.

Η κατάρτιση ενός κατάλληλου λογοθεραπευτικού προγράμματος είναι πάντα εξατομικευμένη. Οι κύριοι στόχοι της λογοθεραπευτικής αποκατάστασης είναι: 

  • Η αποκατάσταση, η ενίσχυση και η προστασία της φωνής του παιδιού σας - για τώρα και για το μέλλον.
  • Η αναγνώριση των φωνητικών συμπεριφορών που καταπονούν τον λάρυγγά του παιδιού σας με σκοπό να τις αποβάλει ή να τις τροποποιήσει.
  • Η εκμάθηση ειδικών τεχνικών αλλαγής του τόνου, της έντασης, αλλά και της ποιότητας της φωνής.

 Όσο νωρίτερα ξεκινήσει ένα παιδί τη θεραπεία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες πλήρους αποκατάστασης και αποφεύγονται άλλου είδους παρεμβάσεις (χειρουργεία κ.λπ.).


lalla

Evgenia Stefanaki, SLP, OM, has the private practice "All for Speech Center" in Nicosia, Cyprus and is a nationally certified and licensed Speech & Language Pathologist with specialization in orofacial myofunctional therapy. She writes on the blog about speech & language disorders and orofacial disorders.

 

Comments are closed.

Copyrights-ALLforSpeechEvgeniaStefanaki