Διαβαζω παραμυθια στο παιδι μου με το σωστο τροπο!

H ανάγνωση βιβλίων με το παιδί σας είναι μέρος της καθημερινότητάς σας. Το σημαντικό ερώτημα είναι ΠΩΣ διαβάζετε τα παραμύθια. Το παιδί σας δεν πρέπει μόνο να είναι ακροατής, αλλά να συμμετέχει ενεργά!

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για το παιδί σας να καθίσει στην αγκαλιά σας και να χαλαρώσει - Είναι η ώρα για να σκεφτεί, να συζητήσει και να συμμετέχει! 

Η ανάγνωση βιβλίων με το σωστό τρόπο για το παιδί σας έχει εξαιρετική σημασία για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της γλώσσας και ομιλίας του.

Η έκθεση σε βιβλία έχει αμέτρητα οφέλη, όπως η εκμάθηση νέου λεξιλογίου, την οργάνωση σκέψεων και ιδεών, την εκμάθηση νέων δομών προτάσεων, τη δημιουργία γλωσσικών δεξιοτήτων για την αφήγηση, την ανάπτυξη συμπερασμάτων και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, την προώθηση της φαντασίας, την κοινωνική συναισθηματική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κατανόησης προφορικού λόγου. Επιπλέον, διαβάζοντας με το παιδί σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί του καθημερινά. Διαβάστε τους 10 παρακάτω τρόπους για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της γλώσσας κατά την ανάγνωση βιβλίων.

1. Πρωτα, αρχιστε με μια συζητηση σχετικα με το εξωφυλλο του βιβλιου. 

Κάντε ερωτήσεις, όπως:

"Για ποιον νομίζεις είναι αυτή η ιστορία;"

"Πού γίνεται αυτή η ιστορία;"

«Αυτή μοιάζει με μια συναρπαστική ιστορία, τι νομίζεις ότι θα συμβεί;"

2. Συζητηστε για το τιτλο του βιβλιου.

Διαβάστε τον τίτλο του βιβλίου και κάντε υποθετικές ερωτήσεις.

3. περιγραψτε εικονες και συζητηστε τι γινετε στην ιστορια.

Περιγράψτε διάφορα αντικείμενα και πρόσωπα σε κάθε σελίδα. Μπορεί να ενθαρρύνετε ακόμη και το παιδί σας  να βρεί τα αντικείμενα ή για ότι άλλο  μιλάτε ("Μπορείς να βρείς τον πίθηκο; Εκεί είναι!» Ή «Ποιος κοιμάται ... Αυτό είναι σωστό! Η γάτα κοιμάται.").

4. Καντε ερωτησεις με: Ποιος, τι, που, γιατι, ποτε. 

Κάνοντας ερωτήσεις στο παιδί σας ενώ διαβάζετε, μπορείτε να παρακολουθείτε την κατανόησή του και να ενθαρρύνετε την ομιλία του. Για παράδειγμα:

  • Ποιός θα οδηγήσει το λεωφορείο;
  • Τι χρώμα είναι το πορτοφόλι της μαμάς;
  • Που είναι ο σκύλος;
  • Πότε μπήκε η μαμά στο δωμάτιο;
  • Γιατί το παιδάκι κλαίει;

5. ΕισΑγετε ΝΕο λεξιλΟγιο.

Κάντε συζήτηση σχετικά με νέες λέξεις, και δώστε παραδείγματα.

6. Αφηστε το παιδι σας να συμπληρωσει λεξεις.

Καθώς το παιδί σας εξοικειώνεται με ένα συγκεκριμένο βιβλίο, αφήστε τις λέξεις κλειδιά να τις συμπληρώσει το παιδί σας. π.χ. Ο χαρακτήρας του παραμυθιού πήγε ....... 

7. καντε προβλεψεις.

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την εξαγωγή συμπερασμάτων, την επίλυση προβλημάτων και τη φαντασία. Συζητήστε με το παιδί σας τι μπορεί να συμβεί στην ιστορία, ή πώς ένας χαρακτήρας θα μπορούσε να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

8. συζητηση για τα συναισθηματα.

Αφήστε το παιδί σας να παρατηρήσει τα πρόσωπα των χαρακτήρων και συζητήστε για το πώς θα μπορούσαν να αισθάνονται. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προβληματιστεί σχετικά με το γιατί θα μπορούσαν να αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο.

9.βαλτε το παιδι να πει την ιστορια με δικα του λογια.

Καθώς το παιδί σας γίνεται πιο άνετα με ένα συγκεκριμένο βιβλίο, ενθαρρύνετε το να πει την ιστορία με δικά του λόγια  χρησιμοποιώντας τις εικόνες του βιβλίου.

10.Δωστε σημασια στην προσοχη του παιδιου σας.

Αφήστε το παιδί σας να ρυθμίσει το ρυθμό, και αναζητήστε σημάδια που δείχνουν αν απολαμβάνουν την ανάγνωση. Η ανάγνωση θα πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία και το παιδί σας να έχει όλη του την προσοχή σε εσάς.  

Απολαύστε την ιστορία! 

Διαβαστε ακομα:

lalla

Evgenia Stefanaki, SLP, OM, has the private practice "All for Speech Center" in Nicosia, Cyprus and is a nationally certified and licensed Speech & Language Pathologist with specialization in orofacial myofunctional therapy. She writes on the blog about speech & language disorders and orofacial disorders.

If you want to share this article, click the buttons!

Comments are closed.

Copyrights-ALLforSpeechEvgeniaStefanaki